PIRLANTA RENK SKALASI NE ANLAMA GELİYOR

RENK SKALASI (COLOR)

Pırlantada alırken bir çok bileşene dikkat etmek gerekir. Bunların en başında pırlantanın rengi(color) gelir. Pırlantada renkler D'den başlar. D renk nadir beyaz olarak nitelendirilirken, skalanın E ve F renkleri de nadir beyaz diye tabir ettiğimiz kısımdadır. G renk için de beyaz skalada olduğunu söyleyebiliriz. G renk şu an Türkiye'de de en çok kullanılan renktir. Nadir beyaz taşlar fiyat olarak daha pahalı olurken G renk taşlar bütçe olarakta daha uygun olacaktır.

H ve sonrasında gelen I ve J renkler içinde sarı tonların hissedildiği tonlardır. Bütçe olarak çok uyguna alınabilecek skaladaki bu taşlar için tercih edilen montürler(yüzüğün altın kısmı) çok önemlidir. Bu renkler dışında devam eden K-L-M-N renkler de içinde sarı rengi çıplak gözle de görebildiğimiz renklerdir.

RENK SKALASI (CLARITY)

Renklerden sonra dikkat etmemiz gereken diğer husus berraklıktır(clarity). Berraklıkta en iyisi Fl(Flawless) yani kusursuzdur. İçinde hiç doğal oluşum olmayan taşlar Fl'dir. Bu skala nadir taşlar içinde bulunan taşlardan olduğu için fiyat olarakta en pahalı taşlardır. Sonrasında VVS1(Very Very Small) ve VVS2(Very Very Small) beraklıktaki taşlarda yine nadir skalada nitelendirebiliriz.

Skalada sıradaki değerler VS1(Very Small) ve VS2(Very Small)dir. Bu değerlerdeki rakamlar da taşın içindeki oluşumların miktarını belirler. VS1 taşlarda çok daha az oluşum varken VS2 de nispeten daha fazla oluşum vardır. Tabi bu skaladaki taşların içindeki oluşumları çıplak gözle görmek imkansızdır. Mikroskoplarla bakıldığında görülecek kadar küçük oluşumlar vardır. Fiyat olarak yine standartların üzerinde fiyatları vardır.

Skalada SI1(Small Inclusions) ve SI2(Small Inclusions) olmak üzere fiyat olarakta çok daha uygun olan taşlar var. Burada dikkat edilmesi gereken husus taşın içindeki oluşumların, taşın ışıltısını etkilememesidir. SI taşlarda, taşın içinde oluşumlar biraz daha fazla olacağı için alırken dikkatli olmakta fayda var. Bazı SI taşlarda çıplak gözle de görülebilen oluşumlar olabilir. Taşın ışıltısı yüksek ise taşın içindeki oluşum önemini yitirecektir.

Sırada taşın içindeki oluşumların çıplak gözle çok rahat görülebileceği I1-I2-I3 yani piyasa diliyle "pike" dediğimiz taşlar var. Bu pırlantalar fiyat olarak çok çok uygundur fakat taşların içindeki oluşumlar gözle görülecek kadar büyük olduğu için ışıltıları daha düşüktür.